alvar Euro
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Demokratian sudenkuopat

Alvar Euro

Tänä vuonna on kohdattu jo kaksi koko maailmaa ravisuttavaa äänestystulosta, Britannian ero EU:sta ja Donald Trumpin vaalivoitto. Kumpikin tulos yhdessä ja erikseen tekevät vuodesta 2016 poikkeuksellisen ja koko maailmaa muuttavan. Yksi ilmiö näiden tulosten sisällä on todella huolestuttava. Se on se, että nuoret eivät näitä tuloksia olisi halunneet.

Brexitissä äänestysprosentit vaihtelivat tuloksen kannalta kriittisesti. 18-24 -vuotiaista ainoastaan 64% kävi äänestämässä. Yli 65-vuotiaista äänestäneitä olikin jo yli 90%.

Tutkimusten mukaan 75% Britannian kansanäänestyksessä äänestäneistä nuorista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta. Se on kova luku, ja kertoo siitä, että nuoret eivät tätä halunneet.

Nuorten alhainen äänestysprosentti aiheuttaa vääristymän demokratian toteutumiseen. Kyseisen kaltaiset isot muutokset vaikuttavat pitkälle, ja meidän nuorten elämään vielä pitkään. Tämä vääristymä on korjattava! Nuorille on tuotava päätöksenteko lähemmäs arkea, ja siitä on tehtävä kiinnostavampaa. Nuoria on rohkaistava ehdolle, sillä se nostaa myös äänestysprosenttia. Eikö olisikin helpompi äänestää oikeasti itsensä kaltaista ehdokasta, joka on samassa tilanteessa kuin itse? No kyllä varmasti.

Alvar Euro

Kuva: SLL, Sonja Behm

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top