clouds-251293_1280
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Euroopan vahvistettava Natoa myös ilman Yhdysvaltoja

Maantieteelle emme voi mitään. Naton itäisimpänä ja pisimmän rajan Venäjän kanssa omaavana tuoreena jäsenenä puolustusliiton luoma turva on Suomelle olennaisen tärkeä turvallisuustekijä. Naton aikaansaama vaikutus on maamme turvallisuudelle ja vakaudelle kriittinen. Me tarvitsemme vahvaa Natoa.

Amerikan Yhdysvalloissa on käynnissä presidentivaalien esivaalit. Maan poliittinen tilanne on räjähdysherkkä, ja erimielisyyksien määrä on lisääntynyt sellaiselle tasolle, joka saa niskavillat pystyyn myös täällä Atlantin toisella puolella. Erimielisyydet voivat hyvin seuraavan neljän vuoden aikana viedä Yhdysvaltojen presidentin huomion Euroopasta kotimaahan.

Yhdysvalloissa jalsansijaa saanut protektionistinen ja sisäänpäinkääntynyt ajattelutapa vaikuttaa myös Naton tulevaisuuteen ja täten myös Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. Jos Yhdysvaltojen sotilaallinen läsnäolo Euroopassa heikkenee, koko maanosan turvallisuustaso laskee. Se on nykyisellään valitettava tosiasia. 

Euroopan onkin vahvistettava Natoa myös sillä skenaariolla, että Yhdysvaltojen  sotilaallinen painoarvo vähenee koko Euroopassa. Saman huomion esitti esimerkiksi Tasavallan istuva presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan. Hän jos joku on myös pohtinut koko Suomen turvallisuutta aitiopaikalla.

Suomen tulisi olla puolustusliiton uutena jäsenenä aloitteellinen Naton Euroopan kehityksen suhteen. Suomella on pienehköksi jäsenmaaksi poikkeuksellisen suuret asevoimat, ja myös maanpuolustuksellisesti motivoitunutta väestöä valmiina omaa maatansa puolustamaan. 

Naton eurooppalaisten jäsenten olisi kautta linjan sitouduttava entistä motivoituneemmin invesotimaan koko Euroopan puolustukseen sekä näyttää yhtenäisyyttään ulospäin. Nato toimii vain jäsenmaidensa toimiessa yhtenäisesti. Samalla Ruotsin jäsenyyden nyt lopulta ratketessa kaikkien pohjoismaiden yhteistyön tulisi olla mahdollisimman tiivistä. Tilanne on nykyiselläänkin jo hyvä.

EU:n tulisi myös tiivistää yhteistyötään Naton kanssa. Organisaatioiden työnjako on selvä: Nato keskittyy puolustukseen ja EU yhteiskuntien vakaaseen kehitykseen. Siksi olisi toivottavaa, että myös tulevat EU-vaalien ehdokkaat myös tästä puhuisivat.

Suomi tarvitsee puolustuksellisesti ja hengeltään vahvaa Eurooppaa, ja Eurooppa tarvitsee Suomea. Jopa enemmän kuin osaamme ajatella.

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu (kok.)

Julkaistu Turun Sanomissa 29.1.

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top