rsz_1calculator-scientific
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Tehostus vai kurjistus

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

lukuhommia

Ensi keväänä itselläni on edessä haku yliopistoon. Se on monella tapaa iso asia, ja siksi uutiset hakuprosessin muuttumisesta kiinnostavat erityisesti. Paineet nykymallin muuttumiselle ovat kovat, ja ne tulevat keskustelussa esiin hyvin voimakkaasti.

Tällä hetkellä ainoastaan kolmasosa vastavalmistuneista jatkaa syksyllä opintojaan korkea-asteella, vaikka tosissaan hakevia on todellisuudessa todella paljon enemmän. Tämä on huolestuttavaa. Nuoret jäävät herkästi juuri tässä vaiheessa yhteiskunnan ulkopuolelle, jos eivät saa opiskelupaikkaa, tai työtä. On pyrittävä saamaan opiskelijat nopeammin opiskelemaan korkea-asteelle.

Siirtymävaihetta käsitellyt työryhmä jätti raporttinsa lokakuussa opetusministerille. Tässä raportissa esitetään, että ylioppilastodistuksen painoarvoa opiskelijavalinnoissa kasvatetaan. Se olisi monestakin syystä todella hyvä asia.

Ensinnäkin, kyseinen malli keventää abikevättä.

Näin abiturienttina en voi sanoa muuta kuin odottavani kauhulla kevään taistoja. Ensin ylioppilaskirjoitukset, ja sitten pääsykokeet. Kaksi suuri koetta sisältää roiman annoksen päällekkäisyyksiä ja ulkoa opettelua. Se ei suoraan sanottuna palvele muuta kuin sitä, että osaa osoittaa osaavansa opetella asioita ulkoa.

Toiseksi kalliit valmennuskurssit poistuisivat, ja maksuton koulutus olisi yhä konkreettisempaa kaikille. Monelle alalle on lähes pakko ottaa valmennuskurssi, jotta pääsee sisään kyseiselle alalle. Näin ei pitäisi olla, vaan pitäisi pystyä mittaamaan opiskelijan motivaatiota. Tämä voidaan katsoa vaikkapa haastatteluilla tai motivaatiokirjeillä. Ylioppilaskirjoitukset mittaavat samalla kykyä opetella asioita ulkoa, ja turha sitä olisi kahteen kertaan mitata.

Pääsykokeista ei tulisi, ja tuskin tullaan luopumaan kokonaan. Pitää olla vaihtoehto myös ylioppilaskirjoituksissa huonosti menestyneille. Uskon vahvasti, että tämä tullaan uudistuksissa huomioimaan.

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut Turussa

Murtaisin mieluummin jalkani kuin mieleni

Mielenterveyspalvelut on saatava Turussa kuntoon – muuten maksamme laskua pidempään kuin osaamme ajatellakaan. Epävarmuus tulevasta. Onko töitä? Toimeentulo todennäköisesti romahtaa. Kaikki menestyvät, tai ainakin siltä se somessa näyttää. Nyt ei jaksa, ei oikeastaan tunnu miltään.  Siltä mielenterveysongelmat saattavat tuntua. Erityisesti nuoret uupuvat, ja joutuvat mielen haasteista kärsimään. Viime aikoina asiasta onkin puhuttu paljon, ja onneksi

Lue kokonaan »
Turun liikenne puhuttaa

Älykkyys ei ratkaise Turun liikenteen ongelmia

Paula Virri ja Hanna Munter kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan “Turun seutu älykkään joukkoliikenteen edelläkävijäksi” (TS.fi, 1.2.) älykkään julkiseen liikenteen tuomista mahdollisuuksista. Kirjoitus maalaa varsin optimistisen kuvan automaation mahdollisuuksista. Kirjoitus ei kuitenkaan ota huomioon, että haasteina Turun joukkoliikenteessä ovat kapasiteetti, houkuttelevuus, helppous sekä ympäristöllinen kestävyys. Robotit tai automaatio eivät yksin edistä näistä yhtäkään.   Turku kasvaa huimaa vauhtia.

Lue kokonaan »
turku

VOIKO KAUPUNKIMAISUUTTA VAHVISTAMALLA PELASTAA TURUN?

Suomi muodostuu ja kasvaa yhä kovempaa tahtia kolmen navan ympärille. Maakuntakeskukset sekä erityisesti niiden ympäristöt tyhjenevät lujaa vauhtia, ja opiskeleva sekä työssäkäyvä väestö keskittyy kolmelle alueelle: Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Ihmisiä houkuttelee helppous, elävyys sekä luonnollisesti työmahdollisuudet. Yritykset ja hallinto keskittävät työpaikkoja kasvukeskuksiin, vaikka etätyö ja liikkuminen helpottuvat jatkuvasti. Erityisesti pääkaupunkiseudulle muodostuu työpaikkoja yhä edelleen ylitse muiden.  Vaikka väestö keskittyy kasvaville kaupunkiseuduille, on väestörakenne muodostumassa

Lue kokonaan »
Shares
Share This