Alvar Euro puhe puoluekokouksessa
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Puheeni menneille sukupolville

Puheeni menneille sukupolville Kokoomuksen puoluekokouksen avajaisissa 9.6.2018

Katso myös puheen taltiointi sivun alalaidasta.

 

Arvoisa puoluekokous, hyvät kokoomuslaiset

 

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Tästä sanonnasta piti aikanaan entinen presidenttimme sekä Kokoomuksen puheenjohtaja Paasikivi. Se pätee monessa asiassa. Se pätee silloin, kun on oltava joukossa se rohkea ja sanottava ääneen, jos jokin asia ei ole mennyt kuten olisi pitänyt. Se pätee myös silloin, kun unohdamme kauppalistalla olleen juustopaketin kauppaan, ja toteamme olevan järkevämpää noutaa se heti kuin kärsiä seuraamukset kotona.

 

Kuitenkin, näissä sanoissa on näinä aikoina ehkä enemmän totuutta kuin osaamme edes kuvitella. Tosiasioihin kuuluu historia ja historiaan kuuluvat kaikki suuret teot mitä maamme eteen on tehty. Näin puolueemme satavuotisjuhlan kynnyksellä historia on läsnä enemmän ja konkreettisemmin kuin koskaan. On muistettava se, mistä me tulemme ja keitä me olemme, jotta myös tulevaisuudessa osaamme luotsata itsemme läpi haasteiden terävien karikoiden karahtamatta karusti kiville.

 

Hyvät ystävät,

 

meitä on moneen junaan. Yhdelle tärkein asia on vapaus, toiselle talous ja kolmannelle kansainvälisyys. Joku lähtee mukaan vaikuttamiseen nähdessään rakkaan luontomme kärsivän, jollekin toiselle alkusysäyksen yhteisten asioiden hoitamiseen antaa järjettömien päätösten lukeminen paikallislehdestä. Yhteisten asioiden hoitaminen kuvataan usein mahdollisuuksien taiteeksi, mutta se on samalla myös tarinoiden taidetta. Lähtökohtia ja tärkeitä asioita on vähintään yhtä monta erilaista kuin on ihmistä.

 

Syitä lähteä mukaan on siis monia. Vaikka kahden eri Kokoomuslaisen alkusysäykset lähteä vaikuttamisen kentälle olisivat aivan erilaiset, on heillä silti yksi arvoihin perustuva syy, joka yhdistää heidät. Se on vastuu. Vastuu siitä, että kaikilla ihmisillä on maailmassa hyvä olla. Vastuu siitä, että yhteisiä rahojamme ei käsitellä miten sattuu. Ja ennen kaikkea, vastuu rakkaasta isänmaastamme. Kokoomuslaisina me tämän vastuun tunnemme ja olemme aina toimineet sen mukaan.

 

Yksi suurimmista virheistä käsittää nykyisyyttä on tosiasioiden ottaminen itsestäänselvyytenä. Nykyisen toimivan ja vahvan valtiomme eteen on tehty valtavasti töitä, ja ilman sitä vastuuntuntoa ja intohimon paloa yhteisiä asioita kohtaan jota menneet sukupolvet ovat osoittaneet, me emme olisi koskaan muodostuneet omaksi valtioksemme, vaan joksikin ihan muuksi. Olisimmeko torjuneet yhtäkään hyökkäystä ilman suurta tuntoa vastuusta isänmaatamme kohtaan? Entä olisimmeko yhtä hyvä ja vahva yhteiskunta, jos emme olisi synkimpinä laman hetkinä päättäneet kantaa vastuumme asioiden laittamisesta kuntoon? Tuskinpa. Siitä me saamme olla kiitollisia ihan joka päivä.

 

Vastuu tarvitsee siis kantajansa. Siksi olemme me, Kansallinen Kokoomus. Me olemme joukko yhteiseen asiaan uskovia, vastuullisia ja maata jo historiassaan yli sadan vuoden ajan rakentaneita ihmisiä Kokoontuneena yhteen.

 

Hyvät ystävät,

 

tulevaisuus on asia, jonka pitäisi olla kaikkien huulilla, vietämmehän me siellä loppuelämämme. Tulevaisuuden on oltava sellainen, jossa jokainen saa vapauden olla mitä itse haluaa ja yhteisestä maastamme huolehtiminen on mielessä jokaisella. Seuraavan sadan vuoden tehtävä onkin huolehtia, vahvistaa ja kunnioittaa. Meidän on huolehdittava maastamme, ettemme pilaa sitä vastuuttomilla päätöksillä, vahvistettava sitä entisestään ja kunnioitettava jokaista yksilöä. Menneet sukupolvet ovat opettaneet ja osoittaneet meille juuri näitä asioita ja me lupaamme tätä perintöä jatkaa. Me Kokoomuslaiset kannamme vastuumme myös tulevaisuudessa.

 

Hyvät ystävät,

 

olen ylpeä voidessani sanoa olevani osa tätä ainutlaatuista joukkoa. Kun seuraavaa sataa juhlitaan, toivon, ja uskon vahvasti, että meidän, tavallisten vastuuntuntoisten suomalaisten voimalla maamme on parempi kuin koskaan. Vastuu on kokoomuslaisuutta aidoimmillaan.

 

Kiitos.

 

Alvar Euro puoluekokouksessa

 

Verkkouutisten taltiointi puheestani Youtubessa (alkaa suoraan kohdasta 11:00 minuuttia)

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top