kansalaisjärjestöjen rahat veikkausvoittovaroista
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Miksi kansalaisjärjestöjen rahat jaetaan väärin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Tänä kesänä Veikkaus on onnistunut jossain, mihin miltei kukaan muu ei ole koskaan onnistunut – nimittäin ohittanut Alkon valtion vihatuimpana monopoliyhtiönä. 

Veikkaus on markkinoinnillaan ja toiminnallaan aiheuttanut kohuja kohujen perään, usealla tavalla ihan aiheestakin. Kritiikkiä ovat saaneet niin käsittämättömät uhkapelin päiväkahviin rinnastavat mainoskampanjat kuin mummojen taskujen kolikot tyhjentävät peliautomaatit kauppojen kassojen vieressä. On erinomaista että nämä aiheet ovat nousseet niin lehtien palstoille kuin suomalaisten kahvipöytiin. Samalla myrskyn silmään ovat kuitenkin joutuneet aivan syyttöminä täysin väärät tahot, nimittäin kansalais- ja nuorisojärjestöt.

Kansalais- ja nuorisojärjestöt tekevät tällä hetkellä paljon hyvää työtä pienillä resursseilla niin nuorten kuin vaikkapa hyvinvoinnin edistämiseksi. Samaan kategoriaan kuuluvat myös sote- järjestöt sekä poliittiset nuorisojärjestöt. Erityisesti poliittisten nuorisojärjestöjen rahoitus on äärettömän tärkeää, sillä ilman tätä rahoitusta demokratiakasvatusta ei koskaan pääse tapahtumaan. Politiikka ei saa olla vain lahjoitusten taikka varainhankinnan varassa olevaa toimintaa. Ja kaikki tämä toiminta saa nykyään rahoituksensa Veikkausvoittovaroista.

 

Siksi aina kun puhutaan Veikkauksen toiminnasta ja sen tuottamista rahavirroista, nousevat järjestöt keskusteluun. Eli; kun kolikko peliautomaattiin kilahtaa, raha nuorisotyön hyväksi vilahtaa. Se ei ole missään nimessä järjestöjen vika, vaan päättäjien rakentama tapa järjestää rahoitus. Samalla se oikeuttaa Veikkauksen toiminnan antamalla tuotoille hyvän tarkoituksen.

 

Tästä aiheutuu useita hankalia tilanteita järjestöille. Esimerkiksi opiskelijajärjestön ei pitäisi omata ristiriitaisia tuntemuksia uhkapelihaittojen ehkäisyä kohtaan. Ei ole tukea saavan järjestön syy, jos se tästä syystä nähdään uhkapelaamisen puolustajana taikka Veikkauksen tukijana. Järjestöillä ei ole valtaa päättää mistä valtio haluaa tukensa johdattaa. Paskamyrskyn silmään ei pitäisi asettaa niitä, jotka eivät sitä itse ansaitse.

 

Tämä järjestely pitää muuttaa.

 

Järjestelmä on epäreilu, ja yksinkertaisesti tällaisenaan väärin. Tärkeää työtä tekevien järjestöjen ei pitäisi joutua pohtimaan mahdollisia rahoituksensa tason muutoksia vaikkapa vähäisemmän uhkapelaamisen takia. Niin nuorisotyö kuin poliittiset nuorisojärjestöt ansaitsevat rahoituksensa täysimääräisinä erinä osana Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettia, josta sitä jaettaisiin samalla tavalla kuin nykyään nuorisolain tavoitteiden toteutumisen pohjalta. Jos Veikkauksen tuotot ohjattaisiin suoraan valtion budjettiin ilman korvamerkintöjä, olisi kokonaistaloudellinen vaikutus budjetin suuruutena sama. Samalla kuitenkin tulisi pohtia entistä paremmin suoria keinoja vaikuttaa peliongelmien ehkäisyyn nykyistä suuremmilla määrillä.

 

Veikkauksen monopoliasemaan sisältyy useita ongelmia, lähtien ajatuksesta valtion järjestämästä uhkapelien edistämisestä valtionyhtiön tavallisiin kankeuksiin. Jos yritys on perustettu torjuakseen pelihaittoja, pelikoneiden otolliset sijainnit kassojen läheisyydessä sekä rahapelejä tavallistavien mainoskampanjoiden järjestäminen on enemmän kuin vain kyseenalaista. Koko yritys tarvitsee palaamista juurilleen pelihaittojen ehkäisyn parissa. 

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut Turussa

Murtaisin mieluummin jalkani kuin mieleni

Mielenterveyspalvelut on saatava Turussa kuntoon – muuten maksamme laskua pidempään kuin osaamme ajatellakaan. Epävarmuus tulevasta. Onko töitä? Toimeentulo todennäköisesti romahtaa. Kaikki menestyvät, tai ainakin siltä se somessa näyttää. Nyt ei jaksa, ei oikeastaan tunnu miltään.  Siltä mielenterveysongelmat saattavat tuntua. Erityisesti nuoret uupuvat, ja joutuvat mielen haasteista kärsimään. Viime aikoina asiasta onkin puhuttu paljon, ja onneksi

Lue kokonaan »
synagogan ilkivalta tuomittava turussa

Turun valtuustoryhmät tuomitsevat synagogan ilkivallanteon

TIEDOTE: Julkaisuvapaa heti 27.1. Turun valtuustoryhmät tuomitsevat synagogan ilkivallanteot Turun kaupunginvaltuuston kaikki valtuustoryhmät allekirjoittivat kaupunginvaltuutettu Alvar Euron aloitteesta yhteisen kannanoton Turun Synagogaan tehdyn ilkivallanteon tuomitsemiseksi. Vetoomus laadittiin ja allekirjoitettiin kaupunginvaltuuston kokouksen aikana 27.1. Yhteisessä vetoomuksessa ryhmät pitävät synagogan kohtaamaa ilkivallantekoa käsittämättömänä ja täysin ihmisyyden vastaisena. Valtuustoryhmät yhdessä tuomitsevat ilkivallanteon, ja ovat pahoillaan heidän kohtaamansa pelottelun

Lue kokonaan »
Raiteet tuovat vetovoimaa Turkuun

Raiteet eivät ole vain joukkoliikennettä vaan myös vetovoimaa ja kaupunkikehitystä

Raideratkaisun käsittely julkisessa keskustelussa on keskittynyt asioihin, jotka eivät todellisuudessa ole este sen toteutumiselle. Uusien arvioiden mukaan kyseessä on siis noin 300 miljoonan euron kokonaisinvestointi. Vaikka summa on iso, on olemassa tapoja toteuttaa se järkevästi. Suomen väestö keskittyy juuri tällä hetkellä eniten kolmen kaupungin ympärille: Helsingin, Tampereen ja Turun seudulle. Samalla väestön ikääntyminen kiihtyy. Työ

Lue kokonaan »
Shares
Share This