kansalaisjärjestöjen rahat veikkausvoittovaroista
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Miksi kansalaisjärjestöjen rahat jaetaan väärin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Tänä kesänä Veikkaus on onnistunut jossain, mihin miltei kukaan muu ei ole koskaan onnistunut – nimittäin ohittanut Alkon valtion vihatuimpana monopoliyhtiönä. 

Veikkaus on markkinoinnillaan ja toiminnallaan aiheuttanut kohuja kohujen perään, usealla tavalla ihan aiheestakin. Kritiikkiä ovat saaneet niin käsittämättömät uhkapelin päiväkahviin rinnastavat mainoskampanjat kuin mummojen taskujen kolikot tyhjentävät peliautomaatit kauppojen kassojen vieressä. On erinomaista että nämä aiheet ovat nousseet niin lehtien palstoille kuin suomalaisten kahvipöytiin. Samalla myrskyn silmään ovat kuitenkin joutuneet aivan syyttöminä täysin väärät tahot, nimittäin kansalais- ja nuorisojärjestöt.

Kansalais- ja nuorisojärjestöt tekevät tällä hetkellä paljon hyvää työtä pienillä resursseilla niin nuorten kuin vaikkapa hyvinvoinnin edistämiseksi. Samaan kategoriaan kuuluvat myös sote- järjestöt sekä poliittiset nuorisojärjestöt. Erityisesti poliittisten nuorisojärjestöjen rahoitus on äärettömän tärkeää, sillä ilman tätä rahoitusta demokratiakasvatusta ei koskaan pääse tapahtumaan. Politiikka ei saa olla vain lahjoitusten taikka varainhankinnan varassa olevaa toimintaa. Ja kaikki tämä toiminta saa nykyään rahoituksensa Veikkausvoittovaroista.

 

Siksi aina kun puhutaan Veikkauksen toiminnasta ja sen tuottamista rahavirroista, nousevat järjestöt keskusteluun. Eli; kun kolikko peliautomaattiin kilahtaa, raha nuorisotyön hyväksi vilahtaa. Se ei ole missään nimessä järjestöjen vika, vaan päättäjien rakentama tapa järjestää rahoitus. Samalla se oikeuttaa Veikkauksen toiminnan antamalla tuotoille hyvän tarkoituksen.

 

Tästä aiheutuu useita hankalia tilanteita järjestöille. Esimerkiksi opiskelijajärjestön ei pitäisi omata ristiriitaisia tuntemuksia uhkapelihaittojen ehkäisyä kohtaan. Ei ole tukea saavan järjestön syy, jos se tästä syystä nähdään uhkapelaamisen puolustajana taikka Veikkauksen tukijana. Järjestöillä ei ole valtaa päättää mistä valtio haluaa tukensa johdattaa. Paskamyrskyn silmään ei pitäisi asettaa niitä, jotka eivät sitä itse ansaitse.

 

Tämä järjestely pitää muuttaa.

 

Järjestelmä on epäreilu, ja yksinkertaisesti tällaisenaan väärin. Tärkeää työtä tekevien järjestöjen ei pitäisi joutua pohtimaan mahdollisia rahoituksensa tason muutoksia vaikkapa vähäisemmän uhkapelaamisen takia. Niin nuorisotyö kuin poliittiset nuorisojärjestöt ansaitsevat rahoituksensa täysimääräisinä erinä osana Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettia, josta sitä jaettaisiin samalla tavalla kuin nykyään nuorisolain tavoitteiden toteutumisen pohjalta. Jos Veikkauksen tuotot ohjattaisiin suoraan valtion budjettiin ilman korvamerkintöjä, olisi kokonaistaloudellinen vaikutus budjetin suuruutena sama. Samalla kuitenkin tulisi pohtia entistä paremmin suoria keinoja vaikuttaa peliongelmien ehkäisyyn nykyistä suuremmilla määrillä.

 

Veikkauksen monopoliasemaan sisältyy useita ongelmia, lähtien ajatuksesta valtion järjestämästä uhkapelien edistämisestä valtionyhtiön tavallisiin kankeuksiin. Jos yritys on perustettu torjuakseen pelihaittoja, pelikoneiden otolliset sijainnit kassojen läheisyydessä sekä rahapelejä tavallistavien mainoskampanjoiden järjestäminen on enemmän kuin vain kyseenalaista. Koko yritys tarvitsee palaamista juurilleen pelihaittojen ehkäisyn parissa. 

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

KIITOS TUESTASI!

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset halutessasi reippailemaan ja jakamaan mainoksia eli luukuttamaan. Tai sometiimiin. Tai ideoimaan kampanjaa muuten. Euroopan Demokraattinen Aalto ry toimii kuntavaaleissa vuonna 2021 Alvar Euron tukiyhdistyksenä.  Euroopan Demokraattinen Aalto ry:n toimii suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja länsimaisen

Lue kokonaan »

Tue Alvar Euron kuntavaalikampanjaa

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 IBAN: FI46 4309 0010 6733 82BIC: ITELFIHH Saaja: Euroopan Demokraattinen Aalto ry Viesti: Alvar Euron kampanjatukitai viite 20213 Voit maksaa tukiyhdistykselle turvallisesti Stripe-palvelun avulla pankki- tai luottokortilla. KYLLÄ – HALUAN TUKEA ALVARIN VAALIKAMPANJAA LAHJOITUKSELLA Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset

Lue kokonaan »

Kuntavaalit 2021 Alvar Euro

KUNTAVAALIT 2021 TURUSSA. EHDOKKAASI ON ALVAR EURO. Kaupungit ovat olemassa asukkaitaan varten. Kuntavaalit 2021 Turussa. Alvar Euro. Kaupungit ovat valtavan kokoisia työpaikkoja ja asukkaistaan huolehtijoita. Kaupungit pyörittävät kouluja, sairaaloita, esikouluja, urheilukenttiä, nuorisotaloja, vanhainkoteja, museoita sekä teattereita ja filharmonista orkesteria. Kaikkea tätä tehdään kaupunkilaisia varten. Siis siksi, että ihmisillä olisi hyvä olla ja jotta jokaisesta pidetään

Lue kokonaan »
Shares
Share This