Mitä tapahtui Turun politiikassa 2019
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Vuosi 2019 – mitä tapahtui Turun politiikassa?

Turun kaupunkipolitiikassa vuosi 2019 on ollut vauhdikas. Kokouksia on ollut kymmeniä, ja päätettyjä asioita monia satoja.

Itselläni on takana nyt kaksi ja puoli vuotta kaupunginvaltuutettuna. Aika on ollut opettavaista, ja yhä päivä päivältä olen päässyt järjestelmään sisään. Pikavoittoja on yksittäisenä valtuutettuna turha hakea yksin, sillä kaikki tehdään aina yhdessä muiden kanssa. Siksi yksittäisiä asioita ei välttämättä aina nouse yhtä helposti esiin, vaan oma panos asioihin vaikuttamisessa menee osaksi isojen päätösten muotoutumista useita kautta, vaikkapa oman ryhmän kokouksessa tai muissa erilaisissa tilanteissa. On kuitenkin äärettömän palkitsevaa huomata, että myös itselle tärkeisiin asioihin pääsee vaikuttamaan ja niiden puolesta työskentelemään.

 

Kaupunki kehittyy koko ajan, ja hyvä niin!

 

Vuoden 2019 seitsemän tärkeää asiaa

 

Alvar Euro Turun kaupunginvaltuustossa

 

Tässä kirjoituksessa nostan vuodesta seitsemän kohtaa, joissa olen ollut osassa konkreettisesti mukana, tai asioita, jotka Turussa menevät oikeaan suuntaan. Kaikkeen ei yksi valtuutettu ehdi, mutta haluan kehua myös muiden konkreettisesti toteuttamia hyviä asioita. 

 

1. SYRJÄYTYMISEN EHKÄISEMISEN OHJELMA

Tammikuun kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin lopullisesti syrjäytymisen ehkäisyn suunnitelma. Syrjäytymisen ehkäisy löytyy jo kaupungin strategian tasolta, ja on hyvin kriittinen asia nuorten tulevaisuuden kannalta. Valtuustossa pidin asiasta kehuvan puheenvuoron, ja on todella hyvä että asiaan todella kiinnitetään huomiota!

2. FORUMIN KORTTELI JA BÖRSIN KEHITYS

Kaikki tietävät tällä hetkellä Börsin. Tilalla on tyhjä aukko, ja tulevaisuudessa sen tilalle nousee uusi hotelli. Samalla koko korttelia tiivistetään, ja tärkeää täydennysrakentamista keskelle keskustaa saadaan järjestettyä. Olin mukana kaupunkiympäristölautakunnassa vaikuttamassa asiaan jo varhaisemmassa vaiheessa, ja mukana hyväksymässä asiaa valtuustossa. 

3. TURKUUN PORMESTARI!

Valtuustokauden alussa sovittu johtamisjärjestelmän uudistus tapahtui tänä syksynä. Valtuusto päätyi tällöin siihen, että Turkua johtaa vuodesta 2021 eteenpäin pormestari. Se on hyvä juttu! Se lisää läpinäkyvyyttä ja antaa äänille yhä suuremman arvon. Jokainen puolue siis nimeää ennen vaaleja oman ehdokkaansa, ja eniten ääniä saaneen puolueen ehdokas valitaan tällöin pormestariksi. 

4. TALOUS KUNTOON.

Turun talous on tällä hetkellä suoraan sanoen kuralla. Tähän johtaneista syistä suurin löytyy sosiaali- ja terveyspalveluista, eli sairaalapuolelta. Siellä on ilmaantunut myös monissa muissa kaupungeissa paljon yllättäviä menoja, jotka ovat nostaneet kuluja merkittävästi. Samalla myös muutamia muita budjetin ylityksiä on tapahtunut eri kaupungin toiminnoissa. Tämän korjaamiseksi valmisteltiin sopeutusohjelma, jonka tavoitteena on kuroa tämä 58 miljoonan euron vaje tulevaisuudessa kiinni. Ohjelmasta löytyy niin hallinnollisia uudistuksia kuin pieniä kohdennettuja toimia, joilla haetaan säästöjä. Ei ole koskaan mukavaa sopeuttaa, mutta se on pakko tehdä. Emme voi käyttää rahaa enemmän kuin tienaamme. Muuten palveluita jouduttaisiin myöhemmin yksinkertaisesti ajamaan alas. 

5. MAKSUTON EHKÄISY ASTUI VOIMAAN.

Jo viime vuoden budjetissa lopulta päädyttiin maksuttomaan ehkäisyn toteuttamiseen alle 25-vuotiaille. Se ei ole mallina vielä täydellinen, vaan vasta osittainen, sillä esimerkiksi hormonaalista ehkäisyä ei vielä tässä mallissa täysin saada kaikille loppuajaksi voimaan, vaan vuodeksi kerrallaan. Se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja kohti pidempiaikaisia säästöjä. 

6. KESKUSTAN RUUHKIIN PUREUDUTAAN.

Keskustassa tämän hetkisten työmaiden takia liikenne on heittänyt täyttä häränpyllyä. Bussit ovat hidastelleet, ja autot ajaneet keskustan läpi kielloista huolimatta. Tähän ollaan tammikuusta alkaen paneutumassa, sillä auransilta suljetaan aamuisin klo 7-9 sekä iltapäivisin klo 15-17. Se ei välttämättä vielä ratkaise ongelmaa täysin, mutta on askel oikeaan suuntaan. Tätä tarkkaillaan, ja asiaan palataan kesällä, jos se ei tuota oikeanlaisia tuloksia. 

7. SOKERINA POHJALLA…

Vielä sokerina pohjalla asia, joka ei varsinaisesti koske kaupunkipolitiikkaa taikka tätä vuotta, mutta liittyy asiaan. Uusi työni Kokoomuksen poliittisena sihteerinä alkaa tammikuussa, ja sen kautta keskityn politiikkaan Turussa entistäkin suuremmin. Ensi vuonna paneudutaan näihin asioihin yhä syvemmin!

 

Vuonna 2019 muun muassa näillä asioilla on kuljettu kohti toimivampaa, huolehtivampaa, kestävämpää ja elävämpää Turkua, Euronkin panoksella.

Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2020 

 

Kansikuva by Tommi Selander on Unsplash

 

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top