kokoomuksen arvopohdinnat
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Kokoomuksen arvopohdinnat – niille on syynsä

Kokoomuksen arvopohdinnat ovat nyt entistä ajankohtaisempia! Tänä viikonloppuna olen kuullut enemmän tulkintoja siitä, mihin syliin Kokoomus nyt kaatuu kuin koskaan ennen. Toiset huutavat, että nyt on rasismi ja pikavoitot ottaneet vallan, ja että Kokoomus on Perussuomalaisten apupuolue vain hallituspaikka silmissään. Toiset taas huutavat, että nyt Kokoomus on lopullisesti valinnut Vihreiden tien, hypännyt vasemmalle ja siirtynyt vain Kallion kortteleihin juomaan soijalattea takaraivossaan ajatus, että kyllä joku muu ne verot lopulta maksaa!

Tulkinnan tekijöillä on oikeastaan vain yksi keskeinen ero: toiset huutavat sitä vasemmalta ja toiset taas enemmän oikealta. Huutajat koittavat kilpalaulaa Kokoomusta muiden syliin täysin omista tavoitteistaan johtuen. 

Kokoomuksen on tosin kirkastettava viestinsä yksituumaisemmaksi ja palattava siihen, miksi puolue on ylipäätään koskaan syntynyt. Nämä Kokoomuksen arvopohdinnat tulee avata meille kaikille – mistä Kokoomus on syntynyt. Se on syntynyt ajatukseen siitä, että meillä voi olla huomenna paremmin. Liikkeenä se on se, joka tekee hommansa hyvin, tahtoo tehdä asioita itse, ja arvostaa sitä, että asioita hoidetaan vakaasti. Siihen kuuluu keskeisesti jokaisen oikeus ihmisarvoiseen elämään, sivistys, oikeus olla, elää ja yrittää vapaasti, luottamus vakaaseen julkisen talouden hoitoon, sekä turvallisuuden pitäminen yllä. Näitä arvoja Kokoomus on puolustanut alusta alkaen, ja siksi itsekin olen maltillisena kaupunkilaisliberaalina löytänyt poliittisen kodin juuri Kokoomuksesta. Ei Kokoomuksen arvoihin kuulu vastakkainasettelun tai pelon lietsonta, taikka ihmisten arvottaminen ulkoisista tekijöistä johtuen.

 

Kokoomuksen arvopohdinnat pohjautuvat aitoon haluun turvata hyvä elämä

 

Minulle ja varmasti useille muille Kokoomus on liike, joka todella haluaa turvata hyvän elämän ihmisille, eikä sulkeutua sisäänpäin ja kaivata johonkin aikaan kun Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta. Usko siihen, että kehityksen tuoma muutos voi ihan aidosti tuoda parempia aikoja käsillemme on pikemminkin Kokoomukselle sopiva ajatusmaailma. Siksi Kokoomuksen ei tule rakentaa arvoihin perustuvaa yhteistyötä minkään liikkeen kanssa, joka ei suostu puolustamaan jokaisen ihmisarvoa taikka uskoo puhtaaseen pelkoon. Sivistysvaltiota ei sen varaan rakenneta. Kokoomuksen arvopohdinnat ovat selkeitä.

Demokratian hienous on siinä, että päätökset ovat kompromisseja. Silloin syntyvät päätökset eivät ole yleensä millekään osapuolille täysin mahdottomia, joskaan eivät täysin mieluisia. Tällöin yhä suurempi osa ihmisiä tulee huomioiduksi päätöksiä tehtäessä. Yhä kauemmas toisistaan menevät voimat vaikeuttavat demokratian toteutumista askel askeleelta. Osapuolilla on oltava yhteisymmärrys perusarvoista, kuten ihmisoikeuksista sekä yhteinen kuva vaikkapa taloudesta. Toisten demonisoiminen tarkoituksella ja yhteistyön miinoittaminen niissä tapauksissa, missä se on ollut pitkään järkevää on tarpeetonta ja turhaa. 

Jokaisen turvallisen elämän mahdollistaminen ei onnistu pelolla, eikä sillä kampanjoivien puolueiden mukaan tule lähteä. Synkkiin tulevaisuuskuviin sekä rasistisiin ulostuloihin jäsentensä toimesta nojaava puolue ei ole sellainen, joka pystyisi meidän kanssamme uskottavasti rakentamaan vaakata, jokaisen ihmisarvoa puolustavaa ja turvallista maata. Siksi Perussuomalaisten kanssa tehtävä yhteistyö tuntuu hankalalta ajatukselta. 

Ei silti vilkuilla muualle, vaan keskitytään siihen, mikä on meille tärkeää. Toverit vasemmalla ja ystävät oikealla saavat kilpalaulaa itsensä sillä aikaa suohon.

 

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top