Kuntavaalit 2021 Turussa Alvar Euro
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Päätöksenteko kriisin aikana – mitä tapahtuu ja miksi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Poikkeustila on saapunut Suomeen. Asia on käytännössä kaikille uusi, ehkä hieman jännittävä ja herättää paljon kysymyksiä. Arki muuttuu monestakin näkökulmasta: koulut ovat suurilta osin etäopetuksessa, yli 10 hengen kokoontumiset on laitettu kieltoon sekä yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään kotona. Toimet ovat monelta osalta rajuja, mutta niillä on yksinkertainen tarkoitus: suojella kansalaisia sekä pitää yhteiskunnan tärkeät pyörät pyörimässä.

Miten asia näkyy päätöksenteossa erityisesti kunnissa ja kaupungeissa?

Ja miksi eri toimielinten toiminta pyritään turvaamaan järeilläkin keinoilla? Tärkein syy päätöksenteon turvaamiseen erilaisilla hallintosääntöjen muutoksilla sekä etäjärjestelyillä on pitää kaupunki jatkuvasti reagointivalmiudessa. Varautumista varten tehtävät toimet on saatava kriisitilanteessa nopeasti suoritettua, ja toimia varten tarvitaan päätöksiä. Siitä syystä päätöksentekokyky on turvallisuuden kannalta erityisen tärkeää. Näihin päätöksen aloihin lukeutuvat erityisesti koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspuolen asiat.

Samalla kaupunkien ja kuntien päätöksillä voidaan pitää yhteiskunta liikkeessä. Esimerkiksi kaavoituksen avulla kaupungin rakentuminen voidaan pitää käynnissä. Normaaleja toimintoja on pidettävä käynnissä niin paljon kuin mahdollista. Kun päätöksenteko pysähtyy, koko yhteiskunta lopulta pysähtyy.

Mitä esimerkiksi Turussa on päätöksenteon turvaamiseksi tehty?

Kaupunginvaltuusto kokoontui 16.3., jossa se teki poikkeuksellisen muutoksen hallintosääntöön. Muutoksen avulla mahdollistettiin eri kaupungin toimielinten etäkokoukset. Etämahdollisuus otettiin käyttöön välittömästi, ja lautakunnat ovat jo kokoontuneet ensimmäisiin sähköisiin kokouksiinsa. Hallintosäännön muutos tullaan ajan myötä kumoamaan, kunhan epidemia-aika on lopulta ohi.

Sähköiset kokoukset ovat täysin uusi asia kunnallisessa päätöksenteossa, ainakin Turussa. Asian uutuudesta johtuen järjestelmällä on hieman opettelua uuden edessä, mutta asiat lähtevät varmasti sujumaan ajan kanssa. Kaupunginvaltuuston kokouksia ei kuitenkaan ole mahdollista järjestää etäkokouksina, jolloin mahdolliset kokoontumiset suurella ihmismäärällä tulevat välttämättä eteen epidemia-aikana, ennemmin tai myöhemmin.

Tiettyjä vaikutuksia kriisitilanteella kunnalliseen päätöksentekoon on. Esimerkiksi kaupunkiympäristölautakunnassa päädyttiin jättämään tilanteen poikkeuksellisuuden johdosta monia merkittäviä asioita pöydälle. Kriisin keskellä asioihin, jotka eivät ole täysin akuutteja, on ymmärrettävästi hankala paneutua.

Korkein valta on eduskunnalla

Valtakunnallisesti taas eduskunta kokoontuu omiin istuntoihinsa. Eduskunnan toiminnasta kaikki ylimääräinen on kuitenkin karsittu pois, jotta valmius tehdä ripeitäkin päätöksiä pysyy olemassa. Korkein päätäntävalta kriisitilanteissakin on aina eduskunnalla, joskin valmiuslakien astuttua voimaan valtioneuvostolla on toimeenpanovaltaa huomattavasti normaalitilannetta enemmän.

Sähköisten kokousten yleistyminen ei ole ollenkaan huono asia. Kuljemme välttämättä yhä enemmän kohti etäkokousten aikaa, ja niiden soisi yleistyä enemmänkin. Teknologia saadaan varmasti mukaan kehitykseen. Sen avulla pystymme turvaamaan päätöksenteon kriisitilanteissa, tulevaisuudessa varmasti vielä paljon paremmin.

Me selviämme tästäkin.

Julkaistu Varsinais-Suomen Kokoomuksen sivuilla 19.3.2020

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Avaako uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma ovet liikkumisen onnen kultamaahan?

Jokaisen ihmisen oma liikkuminen on yksi eniten intohimoja ja herkkyyksiä herättävä asia. Tuskin kukaan on voinut välttyä kuulemasta jonkun toisen, tai löytänyt jopa itsensä ihmettelemästä edes kerran, miksi joku haluaa oikein vaikuttaa siihen kuljenko töihin autolla, pyörällä vaiko lähijunalla. Ovathan jokaisen tarpeet ja halut liikkua ihmisillä täysin erilaiset! On sillä kuitenkin väliä. Jokaisen liikkuminen muodostaa

Lue kokonaan »
turun eurooppalaisuus

Onko Turun eurooppalaisuus vale?

Millainen on täydellinen kesäaamu kaupungissa? Vastauksia on tietysti yhtä monta kuin on vastauksen pohtijaa, mutta ainakin yksi vaihtoehto on varsin selkeä. Pääset vaivattomasti ja rauhassa omasta kodistasi lähikahvilan terassille juomaan mukavasti aamukahvisi. Oli se sitten vaalea juhla mokka taikka joku trendikäs flat white. Samalla paikalliselta torilta vähän uusia perunoita ja avot! Kuulostaa siis aika eurooppalaiselta.

Lue kokonaan »
Turun liikenne puhuttaa

Älykkyys ei ratkaise Turun liikenteen ongelmia

Paula Virri ja Hanna Munter kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan “Turun seutu älykkään joukkoliikenteen edelläkävijäksi” (TS.fi, 1.2.) älykkään julkiseen liikenteen tuomista mahdollisuuksista. Kirjoitus maalaa varsin optimistisen kuvan automaation mahdollisuuksista. Kirjoitus ei kuitenkaan ota huomioon, että haasteina Turun joukkoliikenteessä ovat kapasiteetti, houkuttelevuus, helppous sekä ympäristöllinen kestävyys. Robotit tai automaatio eivät yksin edistä näistä yhtäkään.   Turku kasvaa huimaa vauhtia.

Lue kokonaan »
Shares
Share This