Kuntavaalit 2021 Turussa Alvar Euro
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Päätöksenteko kriisin aikana – mitä tapahtuu ja miksi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Poikkeustila on saapunut Suomeen. Asia on käytännössä kaikille uusi, ehkä hieman jännittävä ja herättää paljon kysymyksiä. Arki muuttuu monestakin näkökulmasta: koulut ovat suurilta osin etäopetuksessa, yli 10 hengen kokoontumiset on laitettu kieltoon sekä yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään kotona. Toimet ovat monelta osalta rajuja, mutta niillä on yksinkertainen tarkoitus: suojella kansalaisia sekä pitää yhteiskunnan tärkeät pyörät pyörimässä.

Miten asia näkyy päätöksenteossa erityisesti kunnissa ja kaupungeissa?

Ja miksi eri toimielinten toiminta pyritään turvaamaan järeilläkin keinoilla? Tärkein syy päätöksenteon turvaamiseen erilaisilla hallintosääntöjen muutoksilla sekä etäjärjestelyillä on pitää kaupunki jatkuvasti reagointivalmiudessa. Varautumista varten tehtävät toimet on saatava kriisitilanteessa nopeasti suoritettua, ja toimia varten tarvitaan päätöksiä. Siitä syystä päätöksentekokyky on turvallisuuden kannalta erityisen tärkeää. Näihin päätöksen aloihin lukeutuvat erityisesti koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspuolen asiat.

Samalla kaupunkien ja kuntien päätöksillä voidaan pitää yhteiskunta liikkeessä. Esimerkiksi kaavoituksen avulla kaupungin rakentuminen voidaan pitää käynnissä. Normaaleja toimintoja on pidettävä käynnissä niin paljon kuin mahdollista. Kun päätöksenteko pysähtyy, koko yhteiskunta lopulta pysähtyy.

Mitä esimerkiksi Turussa on päätöksenteon turvaamiseksi tehty?

Kaupunginvaltuusto kokoontui 16.3., jossa se teki poikkeuksellisen muutoksen hallintosääntöön. Muutoksen avulla mahdollistettiin eri kaupungin toimielinten etäkokoukset. Etämahdollisuus otettiin käyttöön välittömästi, ja lautakunnat ovat jo kokoontuneet ensimmäisiin sähköisiin kokouksiinsa. Hallintosäännön muutos tullaan ajan myötä kumoamaan, kunhan epidemia-aika on lopulta ohi.

Sähköiset kokoukset ovat täysin uusi asia kunnallisessa päätöksenteossa, ainakin Turussa. Asian uutuudesta johtuen järjestelmällä on hieman opettelua uuden edessä, mutta asiat lähtevät varmasti sujumaan ajan kanssa. Kaupunginvaltuuston kokouksia ei kuitenkaan ole mahdollista järjestää etäkokouksina, jolloin mahdolliset kokoontumiset suurella ihmismäärällä tulevat välttämättä eteen epidemia-aikana, ennemmin tai myöhemmin.

Tiettyjä vaikutuksia kriisitilanteella kunnalliseen päätöksentekoon on. Esimerkiksi kaupunkiympäristölautakunnassa päädyttiin jättämään tilanteen poikkeuksellisuuden johdosta monia merkittäviä asioita pöydälle. Kriisin keskellä asioihin, jotka eivät ole täysin akuutteja, on ymmärrettävästi hankala paneutua.

Korkein valta on eduskunnalla

Valtakunnallisesti taas eduskunta kokoontuu omiin istuntoihinsa. Eduskunnan toiminnasta kaikki ylimääräinen on kuitenkin karsittu pois, jotta valmius tehdä ripeitäkin päätöksiä pysyy olemassa. Korkein päätäntävalta kriisitilanteissakin on aina eduskunnalla, joskin valmiuslakien astuttua voimaan valtioneuvostolla on toimeenpanovaltaa huomattavasti normaalitilannetta enemmän.

Sähköisten kokousten yleistyminen ei ole ollenkaan huono asia. Kuljemme välttämättä yhä enemmän kohti etäkokousten aikaa, ja niiden soisi yleistyä enemmänkin. Teknologia saadaan varmasti mukaan kehitykseen. Sen avulla pystymme turvaamaan päätöksenteon kriisitilanteissa, tulevaisuudessa varmasti vielä paljon paremmin.

Me selviämme tästäkin.

Julkaistu Varsinais-Suomen Kokoomuksen sivuilla 19.3.2020

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

KIITOS TUESTASI!

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset halutessasi reippailemaan ja jakamaan mainoksia eli luukuttamaan. Tai sometiimiin. Tai ideoimaan kampanjaa muuten. Euroopan Demokraattinen Aalto ry toimii kuntavaaleissa vuonna 2021 Alvar Euron tukiyhdistyksenä.  Euroopan Demokraattinen Aalto ry:n toimii suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja länsimaisen

Lue kokonaan »

Tue Alvar Euron kuntavaalikampanjaa

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 IBAN: FI46 4309 0010 6733 82BIC: ITELFIHH Saaja: Euroopan Demokraattinen Aalto ry Viesti: Alvar Euron kampanjatukitai viite 20213 Voit maksaa tukiyhdistykselle turvallisesti Stripe-palvelun avulla pankki- tai luottokortilla. KYLLÄ – HALUAN TUKEA ALVARIN VAALIKAMPANJAA LAHJOITUKSELLA Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset

Lue kokonaan »

Kuntavaalit 2021 Alvar Euro

KUNTAVAALIT 2021 TURUSSA. EHDOKKAASI ON ALVAR EURO. Kaupungit ovat olemassa asukkaitaan varten. Kuntavaalit 2021 Turussa. Alvar Euro. Kaupungit ovat valtavan kokoisia työpaikkoja ja asukkaistaan huolehtijoita. Kaupungit pyörittävät kouluja, sairaaloita, esikouluja, urheilukenttiä, nuorisotaloja, vanhainkoteja, museoita sekä teattereita ja filharmonista orkesteria. Kaikkea tätä tehdään kaupunkilaisia varten. Siis siksi, että ihmisillä olisi hyvä olla ja jotta jokaisesta pidetään

Lue kokonaan »
Shares
Share This