turku
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Kaupunki voi elävöittää myös itse itseään

Terassit sekä ulkona ajan viettäminen on kokenut tänä vuonna todellisen renessanssin. Eri tarjoajien yhteisiä ruokailu- ja anniskelualueita on kyhätty pystyyn ympäri Suomen, ja ihmiset ovat näille paikoille myös löytäneet. Näin laaja uusien terassien muodostuminen ei ole tavallista, mutta se todellakin voisi olla.

Eurooppalaisuutta käytetään usein kaupunkien mittana. On suihkulähteitä, pieniä kahviloita, kivijalkaliikkeitä sekä vanhojen kaupunkien yhteisten tilojen, esimerkiksi aukioiden ja torien runsasta hyödyntämistä ravintoloille ja muille ajanviettoa tarjoaville toimijoille. Myönnän, niin minäkin eurooppalaisen kulttuurielämän usealla tavalla miellän. Kaupunkia ei tule kuitenkaan elävöittää vain sen perusteella, miten toisissa ympäristöissä toimitaan, eikä pelkän ”eurooppalaisuuden” tule olla peruste eri toimille. Toimia tulee tehdä, koska ne toimivat ja saavat aikaan hyvää. Siksi tänä vuonna hyödynnetyt yhteisterassit ovat näistä toimista hyvä esimerkki.

Kaupunkilaiset ovat todella löytäneet tänä vuonna ulos paikallisten yritysten ylläpitämien palveluiden ääreen. Sitä elävän kaupungin politiikalla tuleekin tavoitella: yhteisistä tiloista on hankala nauttia, jos kukaan ei niiden pariin löydä. Kaupunki voisi hyvin myös tulevina vuosina antaa samalla tavalla eri aukioita yhteisterassien sekä muiden elävöittävien toimijoiden käyttöön, luonnollisesti niiden toimivuudesta huolehtien. Kaupungin lupaprosesseja tulee jatkossakin nopeuttaa. 

Näin viihtyisät, miellyttävät ja ympäristöä kunnioittavat yhteisterassialueet eivät jäisi vain koronavuoden ihmeeksi. Ihmeitä kun voidaan saada aikaan vaikka joka vuosi, ja ihan itse.

Alvar Euro

Kaupunginvaltuutettu (kok)

Julkaistu Turun Sanomissa 4.8.

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top