cathedral-square-592752_1280
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Kaikki ovat kuulleet termin “Kreikan tie”, mutta nyt rinnalla pitäisi olla myös Puolan tie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Eilen se tapahtui, nimittäin Puolan uudet aborttilait astuivat voimaan. Kyseessä ovat koko Euroopan tasolla poikkeuksellisen tiukat lait, joilla rajataan raskaudenkeskeytyksiä nyt lähes kaikissa tapauksissa, eli abortin tekeminen on lähes mahdotonta.

Kyseessä on ihmisoikeuksia, kehollisia itsemääräämisoikeuksia polkeva lakiuudistus, joka vaikeuttaa erityisesti naisten elämää ja elämäntilanteita rankalla kädellä. Ylempää määräillään, mitä toiset oikein saavat omilla kehoillaan ja elämillään tehdä.

Aborttioikeus on kuitenkin vain jään huippu Puolassa tapahtuvien kysymysten keskellä. Koko oikeusvaltio on siellä ollut jo pitkään uhattuna, oikeastaan jo jopa osittain purettunakin. Samalla Puola torpedoi esimerkiksi viime syksynä EU:n budjettineuvotteluja yhdessä Unkarin kanssa.

Edistyksellisyys ei näissä maissa ole kovassa huudossa. 

EU:lla ei tunnetusti ole abortin kaltaisiin arvopohjaisiin kysymyksiin paljoa valtaa, eikä sillä tällä nykyisellä kehityksellä tule niin käymäänkään. Vaatisi erittäin paljon syvempää integraatiota hypätä paljon syvemmälle Euroopan maiden väliseen yhteyteen, jotta tällaisista kysymyksistä voitaisiin mitään säätää. Eikä tiedä olisiko se lopulta edes se oikea suuntakaan.

Ihmisten asettaminen vaaraan aborttioikeuden rajaamisella on kuitenkin asia, jota ei voi Puolan ulkopuoleltakaan hylätä vain olankohautuksella, vaan ympärillä olevien maiden ja toimijoiden tulee valpastua. Ihmisiä voitaisiin auttaa.

Voitaisiinko esimerkiksi Saksaan luoda jokin helpotettu väylä abortin tarpeessa oleville? Voisivatko kansalaisjärjestöt olla asiassa aloitteellisia, ja organisoida puolalaisille mahdollisuus abortin saamiseksi ulkomailla? Laittomat abortit tulevat varmasti olemaan entistä suurempi ongelma Puolassa. 

Ihmisten oikeus määrätä itsestään ja omasta kehostaan ei kuulu valtiolle.

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

kaupunginvaltuusto turku

Mitä kaupunginvaltuustossa oikeasti tapahtuu? Katsaus kulisseihin

Suuri yleisö saattaa helposti perustaa kuvansa kuntapolitiikasta kaupunginvaltuuston kokousten kansaa kiihottavien puheiden taikka Turun Sanomien otsikoiden pohjalta. Se on kuitenkin kaukana todellisuudesta. Päätettävänä ei suurimmassa osassa tapauksissa ole vain kahta selkeää vaihtoehtoa. Mutta mitä poliitikot oikein puuhailevat, ennen kuin asiat saadaan päätökseen? Pyrin avaamaan tuota päätöksenteon mystistä verhoa tässä kirjoituksessa, ja kertomaan miten Turku hommansa

Lue kokonaan »
Raiteet tuovat vetovoimaa Turkuun

Raiteet eivät ole vain joukkoliikennettä vaan myös vetovoimaa ja kaupunkikehitystä

Raideratkaisun käsittely julkisessa keskustelussa on keskittynyt asioihin, jotka eivät todellisuudessa ole este sen toteutumiselle. Uusien arvioiden mukaan kyseessä on siis noin 300 miljoonan euron kokonaisinvestointi. Vaikka summa on iso, on olemassa tapoja toteuttaa se järkevästi. Suomen väestö keskittyy juuri tällä hetkellä eniten kolmen kaupungin ympärille: Helsingin, Tampereen ja Turun seudulle. Samalla väestön ikääntyminen kiihtyy. Työ

Lue kokonaan »
turun eurooppalaisuus

Onko Turun eurooppalaisuus vale?

Millainen on täydellinen kesäaamu kaupungissa? Vastauksia on tietysti yhtä monta kuin on vastauksen pohtijaa, mutta ainakin yksi vaihtoehto on varsin selkeä. Pääset vaivattomasti ja rauhassa omasta kodistasi lähikahvilan terassille juomaan mukavasti aamukahvisi. Oli se sitten vaalea juhla mokka taikka joku trendikäs flat white. Samalla paikalliselta torilta vähän uusia perunoita ja avot! Kuulostaa siis aika eurooppalaiselta.

Lue kokonaan »
Shares
Share This