moscow-1556561_1920
Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Natsi-ideologiat nousevat ja oppositiojohtajia vankilaan – paras suoja on EU

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Kävin Lapualla viimeksi 2016. Kyseessä olivat silloin Lukiolaisten Liiton kevätpäivät, ohjelmassa oli potkupalloa sekä kouluttautumista kuntavaikuttamisesta esiintymiseen, unohtamatta pitkiä keskusteluja laavulla pienen ja hieman haisevan lammen rannalla.

Mikään ei silloin viitannut sinimustiin, vaikka väritykseen se liittyykin.

Sinimusta väritys, eli Lapuan liikkeen ja äärioikeistolaisen Isänmaallisen kansanliikkeen väritys tulee itselleni Lapuasta elävästi mieleen. Viime viikonloppuna julkaistiin uuden ääriliikkeen, Sinimustien, ohjelma. Ohjelma on nyt ihan suoraan sanoen kamala läpyskä, jonka kanssa on lähdetty leikkimään natseja. Kirjoittajat vaikuttavat olevan vieläpä täysin tosissaan.

Twitterissä ja mediassa julkaistiin heti viikonlopun aikana ansiokkaita vertailuja Sinimustien ja Saksan vanhan natsipuolueen julistuksia keskenään. Tuloksena ne ovat jopa hämmentävän samankaltaisia. En tiedä, olisiko moisella päässyt läpi edes yliopistoissa käytetyn plagiointiohjelman Urkundin plagiaatinunnistuksesta.

Ei ole ihan sama mitä julkisessa keskustelussa julistetaan, ja mitä julistuksia tuutataan internetin syövereihin ihmisten pällisteltäviksi ja joissain tapauksissa myös uskottavaksi. Asenteen tulee nyt olla selvä: kyseessä on tuomittava ääriliike, eikä sen pidä päästä ohitse vain pelkällä ajatuksella, että kyllä se nyt siitä laantuu. 

Täytyy sanoa ääneen, kun huoneessa on elefantti.

Pohdin usein oikeaa suhtautumista tällaisiin ääriliikkeiden oksennuksiin internetin syövereissä. Tavallaan ei halua antaa yhtään ylimääräistä tilaa vääryyksille ja viesteille, joita ei halua vahingossakaan levittää. Silti, kun hieman lueskelee vertailuja sekä keskustelua internetissä, herää väistämätön tarve sanoa ja nostaa esiin, että kyllähän tässä nyt pitää osoittaa natsipelleilylle se oikea paikka. 

Sitä ei nimittäin ole. Etniset rekisterit ja ihmisten luokittelu suoranaisiin kasteihin ihonvärin perusteella on ajattelua, jota ei pidä hyväksyä, eikä vain hyssytellä pois. Jos, ja ilmeisesti valitettavasti kun, joku näin aidosti ajattelee, on yhteiskunnan pystyttävä tarjoamaan apua tämän radikaalin ajattelun tyrehdyttämiseksi. Jos tämän ideologian ihmiset tekisivät aatteensa nimessä jotain, kyseessä on terrorismia. Stop.

Navalnyi ja vankileirit

Samalla hieman idempää kaikuu tietoja suurista mellakoista sekä oppositiojohtajan vankileirituomiosta. Autoritäärinen diktatuuri näyttää vuosien valmistelun tulosta organisoimalla valtavat poliisivoimat pidättämään ja hakkaamaan ihmisiä, jotka vaativat demokratiaa ja oikeuden toteutumista. Ei kuulosta järin sivistyneeltä.

Itärajan takaisiin asioihin kiinnitetään nyt huomiota. Venäjällä niin oikeuslaitos kuin kansanvalta on jäänyt haamuksi jostain, mitä sen tulisi olla. Voi vain itse kuvitella, miten itse toisen valtion kansalaisena varmasti heiluisi Pietarissa tai Moskovassa vaatimassa ihan vain kansalaisoikeuksia, ja tulisi lopulta hieman pamputetuksi ja kannetuksi putkaan. Kaikki tämä parhaimmillaan vain laivamatkan päässä Helsingin länsisatamasta. 

Tällaisten sinimustien ja poliisimellakoiden herätessä nyt vaihteeksi USA:n riehumisten jälkeen täällä lähiympäristössä, on pohdittava mitä tällaiselle kehitykselle oikein on tehtävissä. Länsimaisen demokratian ja ihmis- ja kansalaisoikeuksien puolustaminen on kaiken ytimessä. Olemme onneksi Suomessa kaukana vielä vastaavista tapauksista, mutta ympäristömme on pidettävä kunnossa.

EU:n painoarvo on suurempi kuin monet ajattelevat

EU on tärkeämmässä roolissa kuin pitkään aikaan. Valtioiden yhteenliittymän tärkeä tehtävä on ylläpitää tuota länsimaista maailmanjärjestystä ja uskoa demokratiaan. EU on pidettävä vahvana, ja Unkarin ja Puolan kaltaisten demokratian arvojen tuolla puolen toimivien valtioiden toimia ei voi katsoa läpi sormien.

Unkarin matka EU:ssa on tullut päähänsä, ja Orbanin touhulle olisi pitänyt näyttää ovea jo aikoja sitten. Jos miettii EU:n vastuullisia toimijoita, on olemassa kaksi komissaaria joiden pöydälle nämäkin asiat kuuluvat. Arvoilla sekä demokratialla on omat komissaarinsa. Tämän kauden loppuun saakka, eli vuoteen 2024, olisi näiden komissaarien työstä syytä kuulua jotain. 

Vahvat demokratiat ja kansalaisyhteiskunnat ympärillä ovat Suomen paras turva. Ja ne saavutetaan EU:ssa.

JAA TÄMÄ TEKSTI

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

KIITOS TUESTASI!

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset halutessasi reippailemaan ja jakamaan mainoksia eli luukuttamaan. Tai sometiimiin. Tai ideoimaan kampanjaa muuten. Euroopan Demokraattinen Aalto ry toimii kuntavaaleissa vuonna 2021 Alvar Euron tukiyhdistyksenä.  Euroopan Demokraattinen Aalto ry:n toimii suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja länsimaisen

Lue kokonaan »

Tue Alvar Euron kuntavaalikampanjaa

Tue Alvar Euron kampanjaa kuntavaaleissa 2021 IBAN: FI46 4309 0010 6733 82BIC: ITELFIHH Saaja: Euroopan Demokraattinen Aalto ry Viesti: Alvar Euron kampanjatukitai viite 20213 Voit maksaa tukiyhdistykselle turvallisesti Stripe-palvelun avulla pankki- tai luottokortilla. KYLLÄ – HALUAN TUKEA ALVARIN VAALIKAMPANJAA LAHJOITUKSELLA Tule mukaan kampanjaan! Haluatko reippaaseen joukkoomme mukaan? Ota yhteyttä ja kerro, mikä sinua kiinnostaa. Pääset

Lue kokonaan »

Kuntavaalit 2021 Alvar Euro

KUNTAVAALIT 2021 TURUSSA. EHDOKKAASI ON ALVAR EURO. Kaupungit ovat olemassa asukkaitaan varten. Kuntavaalit 2021 Turussa. Alvar Euro. Kaupungit ovat valtavan kokoisia työpaikkoja ja asukkaistaan huolehtijoita. Kaupungit pyörittävät kouluja, sairaaloita, esikouluja, urheilukenttiä, nuorisotaloja, vanhainkoteja, museoita sekä teattereita ja filharmonista orkesteria. Kaikkea tätä tehdään kaupunkilaisia varten. Siis siksi, että ihmisillä olisi hyvä olla ja jotta jokaisesta pidetään

Lue kokonaan »
Shares
Share This