alvar euro eduskuntaan
Picture of Alvar Euro

Alvar Euro

Turun kaupunginvaltuutettu

Ehdolla ensimmäisissä aluevaaleissa Varsinais-Suomessa

Aika on suhteellinen käsite, mutta joskus voidaan sanoa sen kuluneen pitkään. Ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen kohdalla voidaan sanoa, että sitä on kulunut todellakin paljon. 

Ensi vuonna se kuitenkin tapahtuu, nimittäin valtavat sosiaali- ja terveys, eli sote-palvelut, siirtyvät kokonaan uusille järjestettäväksi uuteen aluehallintoon. Alueet tarvitsevat päättäjät, ja siksi edessä on kokonaan uudet vaalit; aluevaalit.

Ei ole ihan sama, miten uudet alueet muodostuvat, ja ketkä siellä asioista päättävät. Varsinais-Suomessa uuden alueen budjetti on valtava, muutaman miljardin luokkaa, ja vaikutukset ihmisten arkeen ovat aivan valtavat. Sote-palveluilla luodaan turvallisuutta, ja tuodaan arkeen helpotusta ja varmuutta. Se on ihmisistä huolehtimisen perustaa.

Keskustan lempilapsi ei ole oikea malli

Olisi epärehellistä sivuuttaa tulevat aluevaalit vain kohauttamalla olkia, ja toteamalla että hyvä näin. Koko pohja on täynnä ongelmia, ja riskit tehottomuuteen ja resurssien hukkaan menemiseen ovat todellakin olemassa. Nyt muodostetaan peräti 18 uutta aluetta, ja niille kokonaan uudet hallinnot toteuttamaan palveluita ja niistä päättämistä. Päättäjiltä vaaditaan valppautta, jotta resurssit menevät hoitoon, eivätkä pelkkään isoon järjestelmään.

Alueita pitäisi mielestäni olla vähemmän. Ei ole aluevaalien teema ottaa kantaa siihen, mutta on rehellistä sanoa, että alueita täytyy tulevaisuudessa yhdistää. Oikea määrä olisi kymmenen alapuolella, eikä lähempänä kahtakymmentä. 

Samalla riski hoidon järjestäjän ideologisoitumiseen on todella korkea. Nykyisen vasemmistohallituksen toimesta yksityiset palveluntarjoajat tuntuvat olevan kirosana, aivan yksityisen kela-korvausten leikkaamisesta lähtien. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarkoitus on tuoda turvaa

Kuvittele itsellesi tilanne, jossa sanonnan mukaan hätä on kädessä. hoitoa tarvitaan, ja mielellään nopeasti. Nouseeko sinulle tunne, että apua on kyllä saatavissa, vai alkaako kylmä hiki valua otsallesi?

Ei kahta kysymykstäkään, kumman tunteen tulisi nousta. Turvaa ei tuo se, että joutuisi pohtimaan saako hoitoa, ja miten sen takia oikein käy. Hoidonsaannin on oltava varmaa, ja siihen on voitava luottaa. 

Samalla kiireettömissä tapauksissa on voitava tietää, että hoitoon pääsee, ja vaikka tietäisi pääsevänsä, sen ei pidä olla työn takana päästä sen ääreen. Luottamus ja varmuus helpottavat arjessa huomattavasti. 

Parhaassa tapauksessa myös ennaltaehkäisevät palvelut toimivat, jolloin akuuttia tarvetta ei pääse välttämättä edes syntymään. 

Minä tahdon tehokasta, turvallista ja luotettavaa hoitoa.

Uusilta aluevaltuutetuilta vaaditaan kykyä rakentaa uusi aluehallinto, ja sitkeyttä muodostaa uudet toimintatavat ja mallit. Nyt tarvitaan ideoita, ja sopeutumiskykyisiä valtuutettuja, ja sellainen koen olevani.

Minä haluan, että Varsinais-Suomessa saa parasta mahdollista hoitoa, kun tarve on.

Minä haluan, että Varsinais-Suomessa saa parasta mahdollista hoitoa, kun tarve on. Siihen päästään muutamalla reseptillä. 

  1. Hoitoonpääsyn täytyy olla luotettavaa ja sujuvaa.

Jokaisen varsinais-suomalaisen tuele tietää, mistä apua tai hoitoa saa, kun sille on tarve. Palveluissa selkeys on valttia, ja mielestäni on tehtävä aktiivisesti töitä, jotta tieto saavuttaa jokaisen varsinais-suomalaisen.

  1. Hoitoon on päästävä nopeasti. 

Kun akuutti tarve nousee, hoitoon ei pidä joutua jonottaa määrättömiä aikoja. Jonojen purkamiseen on löydettävä ratkaisuja, jotta hoitamattomia potilaita ei kerry liikaa. Tässä yksi vaihtoehto on etävastaanottojen kehittäminen.

  1. Järjestäjä ei takaa laatua – ihmisille vapautta valita hoitonsa.

Tästäkin maasta löytyy valtavasti osaamista ihmisten hoidon saralla muualtakin kuin vain julkisen terveydenhoidon piiristä. Hyödynnetään ihmisten vapautta valita hoitopaikkansa hyödyntämällä palveluseteleitä. 

Näin minä tahdon luoda turvallisempaa Varsinais-Suomea ihan jokaiselle. 

JAA TÄMÄ TEKSTI

NÄMÄKIN SAATTAVAT KIINNOSTAA:

Scroll to Top